Jackelien Veldstra

Als kind dagdroomde ik vaak en verbaasde me over veel dingen. Hoe zou de toekomst eruit zien? Ik zat op de achterbank van de auto, droomde ervan als turnster op de Olympische Spelen een gouden medaille te winnen, net als mijn grote voorbeeld Nadia Comaneci. Ik was dichtbij… trainde op Papendal… maar helaas niet gelukt. Gelukkig heb ik als bezoeker mogen genieten van sporters op de Olympische spelen. Als jong sportief meisje was ik gefascineerd door sport en hoe mezelf te ontwikkelen en snel beter te worden. Winnen en de beste zijn, heel belangrijk! In grote mensen taal heet dat Performance Management. Ik deed er alles aan… maar vergat één ding…

Jackelien Veldstra

Nog steeds dagdroom ik als 48-jarige moeder. Wat is de beste manier om mijn kinderen voor te bereiden op de 21e eeuw? De geschiedenis herhaalt zich…
Ik kijk naar mijn zoon zittend op de bank dromend van een tenniscarrière, geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Roger Federer. Samen kijkend naar de Wimbledon-finale terwijl hij tegelijkertijd Fortnite speelt op zijn tablet. 

Als Director Digitale Transformatie, vroeg ik me af waarom transformatie zo moeilijk is, waarom focust iedereen zich op technologie in plaats van op de menselijke kant? En dat terwijl depressies, burn-outs, gebroken relaties, eenzaamheid en verslavingen groeiende problemen zijn in de Nederlandse en Westerse samenleving. Conclusie: er is iets grondig mis in onze samenleving. Dat baart me zorgen en houdt me soms wakker. 

Al werkend voor een IT-bedrijf zag ik hoe technologie & mensen steeds meer integreren. Technologie helpt ons vooruit en beter te presteren. Maar ik zag ook de keerzijde, mens- en klantonvriendelijke IT. Technologie verbindt ons “anywhere, anytime, any place”, maar zijn we ook écht verbonden? 

Tieners praten niet, maar chatten de hele dag. Op de werkplek reorganiseren we in plaats van echte diepgaande transformatie aan te pakken. We verbergen onszelf achter schermen. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van technologie en de eindeloze mogelijkheden ervan. Ik omarm het waar ik kan. Nu heeft iedereen het over digitale transformatie. Maar binnen enkele momenten, maanden, jaren… is iedereen digitaal getransformeerd en is er weer iets nieuws. Al decennia lang zien we dat verandering de nieuwe constante is en dat de snelheid ervan blijft toenemen. Houd dit toekomstplaatje even voor ogen en trek de enig mogelijke conclusie: de belangrijkste 21e-eeuwse vaardigheid is leren om nieuwe vaardigheden te leren. Waarom? 

Blijvend vernieuwen en transformeren, daar gaat het om. Net als alle cellen in ons lijf die dagelijks vernieuwen. Het echte leven lang leren! Het is een oud thema. Er is alleen een nieuw perspectief op leren nodig. Het opnieuw definiëren ervan als iets alledaags. Dat is hoe de HumanFits-missie begon: mensen in staat stellen om Future Fit te worden of te blijven!

In mijn persoonlijke leven heb ik ervaren wat het betekent om te transformeren in vele aspecten. Beide kanten van de medaille – pijn en liefde – ervaren. Diep van binnen voelde ik dat verandering nodig was. Moeilijke keuzes waren nodig om te worden wie ik ben. Gesteund door lieve mensen om me heen. Sommigen zijn nu verbonden aan HumanFits zoals Noor, Suzanne, Margôt en Marcel. Ook nieuwe contacten kruisten mijn pad op weg naar mijn missie! 

Ik voel de urgentie om onze samenleving te helpen transformeren. Ons hoofd is zo dominant geworden, dat we tegenwoordig vergeten hoe het ons lijf vergaat. Het feit dat we veel achter schermen werken en leven helpt ons niet. Maar het verbieden of ontkennen van technologie heeft geen zin. Het is er… en gaat nooit meer weg…we moeten er alleen mee om leren gaan. Dus kom in contact met jezelf, anderen en de grotere systemen en realiteiten. 

… En dat is precies wat ik vergeten was, luisteren naar mijn innerlijke kompas. Ik was een ‘Human Doing’ geworden – prestatie gericht – in plaats van een Human Being!

De geschiedenis herhaalt zich NIET, als we patronen doorbreken en in de spiegel kijken naar onze duistere kant. Voorbij het comfortabele gevoel van de blije, lichte kant. Het is niet voor niks dat het HumanFits logo uit twee mensen bestaat met een donkere en een lichte kant. Blauw en groen, want we maken deel uit van een groter systeem… de natuur. We zijn de natuur!

Toen André Kuipers vanuit de ruimte naar de aarde keek, was het enige wat hij zag… een blauw, groene bol, ofwel; cirkel. Circulariteit, belangrijker dan ooit om onze planeet te behouden en beter door te geven aan volgende generaties. Dat is de grote missie waar de mensheid – geholpen door technologie – nu voor staat. 

Als Transformatie expert samen met het HumanFits team en de HQ Open Society helpen we individuen, teams en organisaties hun ‘fuel for change’ en ontwikkeling te vinden. Door het aanzetten van alle zintuigen, het ontdekken en ervaren van je motivatie en talenten, helpen we je richting en zingeving te vinden. ‘If human fits, we grow together’. En hopelijk – door het combineren van ‘doing en being’- bouwen we aan een ‘truly connected – non-toxic – Society’.