Noor Maas

Al ruim 30 jaar behandel ik mensen met fysieke en psychische problemen. Deze interesse begon toen ik als jonge topsporter (Nederlands elftal hockey) ernstig geblesseerd raakte. Doordat ik de pijn negeerde en enkele maanden met een gescheurde kruisband doorspeelde betekende dit het einde van mijn carrière. Deze blessure zette me echter ook op het pad van leren en genezen.

Ik werkte als fysiotherapeut en inmiddels ook haptotherapeut. Ik begrijp het mechanisme en de innerlijke taal van het lichaam, het gevoel, en weet hoe deze taal mensen helpt richting genezing.

Noor Maas

In mijn werk bied ik een brede aanpak, met aandacht voor het fysieke, emotionele, mentale en spirituele. De belangrijkste focus ligt op het verkennen, leren begrijpen en volgen van de bewegingen van het lichaam; hoe iemand beweegt en vooral wat iemand beweegt, welke bewegingen voelbaar zijn in het lichaam zijn en welke vast zitten.

Ik begeleid mijn cliënten met voelen en naar binnen te luisteren, om wat daar speelt te erkennen en herkennen. Om deze signalen te voelen en te koppelen aan de emotionele en mentale problemen waarmee hij of zij worstelt.

In mijn werk ontmoet ik vaak mensen die vastzitten in het leven. Sommigen zijn overspannen of hebben een burn-out. Sommige mensen lijden aan angstklachten. Er zijn ook mensen die als het ware vastlopen in hun leven en op zoek zijn naar zichzelf en/of naar de richting die ze op willen in hun leven.

Ik merk vaak dat mensen niet meer in verbinding staan met hun innerlijke leven; ze hebben geen kennis van of onvoldoende contact met hun ‘innerlijke kompas’.

Zonder een innerlijk kompas lopen we allemaal het risico verloren te raken in de overweldigende eisen die anderen en het leven van ons hebben. Sinds vele generaties zijn we als kinderen grootgebracht en getraind om alleen naar buiten te kijken om te begrijpen wat belangrijk is. Vaak is er tijdens onze opvoeding of schoolperiodes onvoldoende aandacht of opleiding geweest in het leren naar binnen te kijken, om te leren wie we werkelijk zijn en om het innerlijke kompas te vinden en te vertrouwen.

Ook ik heb dat vroeger niet geleerd. Ik had talent voor hockey en was zeer gemotiveerd. Ik trainde  hard en bereikte de top: het Nederlands elftal. In het begin speelde ik met plezier. Later bracht het hockey me ook veel vrienden, successen en aanzien. Ik leerde door hogere doelen te stellen en een strenge discipline te hebben, betere resultaten bereiken. In mijn ambitie, passie en toewijding om te slagen had ik echter geen evenwicht. Ik gaf alles wat ik had en negeerde mijn eigen behoeftes. Ik verlegde mijn eigen fysieke en emotionele grenzen. Toen ik emotioneel kwetsbaar werd omdat mijn ouders aan het gescheiden waren, werd hockey een afleiding, een manier om mijn verdriet te onderdrukken. Ik bleef te hard trainen en door mijn grenzen langdurig te overschrijden, leidde dit tot een ernstig letsel. Ik werd “op de harde manier’’ op de feiten gedrukt.

Tijdens de periode die volgde, tijdens mijn opleiding tot haptotherapeut, leerde ik dat elk lichaam zijn eigen grenzen heeft en signalen heeft die aangeven wanneer we de grenzen naderen en wanneer we ze hebben overschreden.

Lichamelijk lijden en burn-out ontstaan vaak na een lange periode van het negeren van de signalen en het constant over de eigen grenzen gaan.

Samen met mijn cliënten zoek ik naar hun eigen specifieke ‘innerlijke handleiding’ en onderzoek ik hoe die ander daar adequaat op kan reageren. Innerlijk leren luisteren helpt om de signalen te herkennen zodat we op tijd leren stoppen en gas terug te nemen. Ook kan het helpen bij het juist in beweging komen.

Ik help mijn cliënten om een ​​beter contact met hun gevoelsleven te ontwikkelen, zodat ze keuzes kunnen maken die hun sterker maken in plaats van onbewust doorakkeren op basis van oude patronen die hen energie ontnemen.

Een ander belangrijk iets wat ik geleerd heb, is dat het bereiken van succes, in topsport of op een ander gebied, heel weinig te maken heeft met geluk. In het verlangen naar geluk zoeken veel mensen dit in de wereld buiten zichzelf. Ze ‘’overwerken’’ voor waardering, meer bezit, maken steeds meer en verdere reizen vanuit een sterke behoefte aan ontspanning, trainen overmatige, eten en drinken overmatig, gebruiken meer en vaker medicatie of andere drugs, of zijn wanhopig op zoek naar de perfecte relatie.

Ik heb geleerd dat al deze “overactiviteiten” vaak te wijten zijn aan gevoelens van onbehagen of onrust. Een uiting van een gevoel van gebrek of een soort leegte. Een lijden van BINNEN.

Toen ik zelf de oplossingen binnen IN mezelf begon te zoeken, vond ik mijn weg terug naar geluk en dankbaarheid. Ik heb mijn innerlijke kompas leren kennen, het geeft me elke dag een gevoel van richting en de kracht van keuze. Mijn spirituele ervaringen lieten me het unieke pad zien dat ik op de innerlijke kaart van mijn leven volg. Dit was en is nog steeds een voortgaand proces van innerlijk werk en bewustzijnsontwikkeling.

Iedereen heeft zijn of haar eigen innerlijke kompas en unieke kaart bij zich. Met een innerlijke motivatie om het bewustzijn te ‘trainen’ en met enige ondersteuning, kan men beide vinden en zal deze wijsheid beschikbaar worden.

Het enige wat we echt bezitten is ons ‘stuurwiel’, ons bewustzijn. Voor mij is bewustzijn de sleutel tot geluk, innerlijke vrede en een zinvol leven.

Ik heb geleerd dat het hebben van meer fysieke, emotionele, mentale en spirituele balans belangrijk is om ‘’echt’’ te leven en te doen wat echt belangrijk is.

Elk leven is meer dan bijzonder, maar het leven spaart niemand. Mij ook niet, en nog steeds niet. Ook al ben ik een therapeut en ik heb veel hulpmiddelen; het leven is niet altijd gemakkelijk.

Ook ik sta voor moeilijke uitdagingen; ook ik worstel soms met mezelf, met mijn lichaam, met mijn angsten en met anderen.

Ik weet echter, dat wanneer dit gebeurt (vaak nadat het een tijdje rustig is geweest), dat dit betekent dat er een nieuwe verandering nodig is. Dat er een periode van groei nodig is en ik weer buiten mijn comfortzone moet om het onbekende te ontmoeten. Ik weet inmiddels gelukkig ook dat ik het niet alleen kan, dus ik zoek dan naar de juiste ondersteuning die ik nodig heb voor mijn proces.

Sport speelt nog steeds een grote rol in mijn leven. Ik skate, fiets en tennis en ben nog steeds actief als hockeyer. Nu op veteranenniveau, ook nog steeds internationaal. En ik heb verschillende teams en atleten kunnen begeleiden op hun weg naar groei en succes.