Artikel
16/6/2023

Intuïtie in zaken

Een onderschatte kracht!

Intuïtie in zaken: een onderschatte kracht

Intuïtie, tja… omschrijf dat maar eens. Waar inmiddels algoritmes en data-analyses de show stelen, lijkt het alsof intuïtie een beetje in de kou staat. Vooral in de zakelijke wereld, waar het brein de scepter zwaait en het hart en de onderbuik vaak op de reservebank zitten. Dit heeft me lang dwars gezeten, omdat ik als sensitief besnaard persoon in het bedrijfsleven zag dat veel (innerlijke) wijsheid genegeerd werd.

Intuïtie, dat stille, subtiele innerlijke kompas, is eigenlijk een ongekende power player. Een soort geheime superheld die ons influistert om verder te kijken dan de droge cijfers en grafieken. Het helpt ons om buiten de gebaande paden te denken, om creatieve oplossingen te vinden waar logica alleen maar z’n schouders ophaalt. Dus naast al die ongekende digitale ver- en inzichten, blijft intuïtie onze betrouwbare sidekick in het nemen van slimme, soms onverwachte beslissingen. Tijd om die innerlijke stem wat vaker in de spotlight te zetten!

De kern van intuïtie: meer dan buikgevoel

Intuïtie, dat ongrijpbare “buikgevoel” dat vaak buiten de ratio om lijkt te gaan. Maar, wacht even, het is eigenlijk een soort stealth-modus van ons brein! Gebaseerd op wat we zien, horen, en ervaren, helpt intuïtie ons snelle keuzes te maken zonder dat we het doorhebben. Het onbewuste bewust maken, dat is waar het bij bewustzijn allemaal om draait. Stel je voor: jezelf, anderen, en de wereld om je heen ‘lezen’ door een lawine aan zintuiglijke data te interpreteren. Elke seconde, bam! Moderne koplopers zien intuïtie als een must-have in hun innovatie-, en strategie-arsenaal, als perfecte aanvulling op kille logica. Eens een primitief overlevingsmechanisme, nu een chic gereedschap in onze besluitvormingskist.

Samen sterker: collectief bewustzijn en geheugen 

Kijk naar collectief bewustzijn: samen delen we overtuigingen die onze visie en (organisatie)cultuur vormen. Dit is koren op de molen voor creativiteit en teamwork, superbelangrijk in een tijdperk waarin innovaties vaak uit teamverbanden ontspruiten. En ons collectieve geheugen? Van de drukpers tot aan onze huidige digitale platformen, het is een soort universele harde schijf met menselijke ervaringen en morele lessen.

Multiple Braining Integration Technique (mBIT): het trio van wijsheid 

Tijdens mijn mBIT coaching kwamen de stukjes van de puzzel samen. Het wetenschappelijk bewezen concept mBIT onthult dat we niet één, maar drie breinen hebben: hoofd, hart en buik. Als deze drie in harmonie zijn, alsof ze samen een soulband vormen, dan bereiken we pas échte wijsheid. Het is een mix van logica, waarden, en instinct.

Human skills: zoveel meer dan soft skills 

Het mooie is… intuïtie hebben we allemaal. De één is vanuit aanleg iets fijner besnaard dan de ander, maar het goede nieuws is dat het valt te trainen. Intuïtie ontwikkeling,  een superbelangrijke human skill. Vaardigheden als verwondering, empathie, en creatief denken zijn onmisbaar en niet door robots zomaar na te doen. Daarom investeren bedrijven zoals Google in programma’s als ‘Search Inside Yourself’, waar de focus ligt op het kweken van intuïtie.

Conclusie: balanceren tussen mens en technologie

In onze wereld waar mens en technologie hand in hand gaan, is balans essentieel. Voor ons welzijn en voor zakelijk succes. Door technologische tools te mixen met onze menselijke skills, bouwen we aan een toekomst die zowel tech-savvy als diep menselijk is. Kortom, we worden helemaal Future Fit!

"Soft skills zijn HEART skills"